Starte og drive bedrift

Skal du starte bedrift?  Vi hjelper deg på veien. Kommunene i Nord Gudbrandsdalen har ressurser som jobber med næringsutvikling og følger deg gjennom prosessen. Denne rådgivningen er gratis for deg som etablerer. 

Næringsansvarlige i hver kommune i Nord Gudbrandsdalen kan rådgi deg på veien Smelt Media

 

Det er mange som drømmer om å starte egen bedrift og det er blitt enklere å starte bedrift enn noensinne. Det er lavere krav og tilgangen til støtteordninger er bedre enn tidligere.

Samtidig så er det litt skremmende å ta steget. Det kan være både skummelt og uoversiktlig. Går du med ideer og drømmer om å starte for deg selv,  men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Start med en telefon eller besøk hos oss så kan vi hjelpe deg videre.

Selskapsform

Det er viktig å gjøre ting rett fra starten, og hvilke selskapsform du velger kan ha stor innvirkning på særlig skatt, risiko og ansvar.  Aksjeselskap og enkeltpersonforetak er de to vanligste selskapsformene. Det er lurt å ta dialog med et regnskapskontor ved etablering av selskap, da de kan rådgi deg på hvordan dette vil påvirke deg. Her kan du lese mer om valg av organisasjonsform. 

Etablere ny bedrift

Mange går med en gründer i magen og en god forretningside i hodet, uten at de helt vet hvordan de skal komme videre. Det er et mylder av informasjon der ute, så ta først kontakt med næringssjefen i din kommune. Vi er her for å hjelpe deg i gang med å realisere drømmen din om å etablere egen bedrift. 

Hva kan vi hjelpe deg med?

  • Vi kan være en diskusjonspart ved utvikling av forretningside, markedsvurderinger, budsjett og finansieringsplan
  • Vi kan hjelpe deg å finne aktuelle og relevante støtteordninger og hjelpe deg i søknadsprosessen
  • Vi kan hjelpe deg med å komme i kontakt med eksisterende næringsliv 
  • Vi kan hjelpe deg med å finne aktuelle kurs og opplæring som kan være nyttig for deg i oppstartsprossessen

 

Når du skal starte din egen bedrift er det smart å gå gjennom følgende prosess:

  1. Idé- og avklaringsfasen
  2. Utviklingsfasen I denne fasen blir ideen mer konkret gjennom å utvikle forretningsmodell og forretningsplan. Du bør sette opp et budsjett og en finansieringsplan. Du må også ta beslutning om selskapsform og kapitalbehov. 
  3. Oppstart og registrering Når du har kommet så langt skal alt det praktiske papirarbeidet ordnes. Navn må bestemmes og registrering gjennomføres. 

 

Etableringskurs:


Kommunene i Nord-Gudbrandsdalen kan i samarbeid med Skåppå og Innlandet fylkeskommune tilby etablererkurs for deg som ønsker å etablere ny bedrift. Kursene inkluderer også rådgivningstimer fra Skåppå for å arbeide videre med din egen forretningsplan. I tillegg til det ordinære etableringskurset kan vi tilby forkurs for innvandrere.

Kursene blir vanligvis arrangert vår og høst, så sant det er nok deltakere. I Nord-Gudbrandsdalen blir kursene vanligvis arrangert digitalt over fem kvelder, med unntak av første eller siste kvelden. Da samles deltakerne ofte fysisk for å bygge nettverk og avrunde eller starte kurset på en trivelig måte.

Se oversikt over alle kurs og få mer informasjon her:

Videreutvikle bedrift

Føler du at du står litt fast eller har ideer for videre vekst av bedriften din?

Statistikken viser at bare 30 % av alle nystartede bedrifter overlever de første fem årene, og det kan være mange årsaker til dette. Men statistikken viser også at bedriftene som overlever har tre ganger så mange ansatte etter fem år.

Etter den hektiske oppstartsfasen kan overgangen til driftsfase være vanskelig for mange, og det er viktige avgjørelser som må tas. Skal jeg fortsette som i dag? Skal jeg satse på vekst? Hvordan kan jeg forbedre topplinjen eller bunnlinjen min? Hvordan ser fremtiden min ut?

Ingen kan spå fremtiden, men av og til er det godt å ha noen å diskutere med. Noen som du kan spørre om råd og som kanskje kan stille noen kritiske spørsmål.

Vi ønsker å kunne bistå som rådgiver og sparringspartner i denne prosessen, gjerne i samarbeid med vår partner Skåppå.

Kanskje du trenger påfyll av kompetanse og ny inspirasjon. Vi kan hjelpe deg med å kartlegge aktuelle kurs, informasjon om støtteordninger og veiledning i forhold til prosjektplaner etc.

Les gjerne mer om de gode hjelperne her:

Nyttige linker: 

https://info.altinn.no/starte-og-drive/

https://www.brreg.no/

Starte bedrift v/ Sparebank1 Lom og Skjåk

Artikkelliste